Een blog over e-commerce en online marketing door Erik van der Veen. Sinds 1997 actief met online marketing. Mail voor advies, coaching of trainingen: info@erikvanderveen.nl.

woensdag 5 mei 2010

Google AdWords: 8 tips

Jaarlijks wordt voor een kleine 30 miljard dollar geadverteerd in Google AdWords. Doen adverteerders dit om Google rijker te maken of om er zelf profijt van te hebben? De vraag stellen, is hem beantwoorden. Toch maken veel adverteerders nog grote fouten in het beheer van hun AdWords campagne. Onderstaande tips verkleinen de kansen op fouten aanzienlijk.

Tip 1: Maak de resultaten meetbaar
Reclamegoeroe Giep Franzen zei ooit: de helft van reclameuitgaven is weggegooid geld, ik weet alleen niet welke helft. Dit geldt voor adverteren op televisie, radio, in print of buitenreclame. Maar niet voor internet. Daar is alles meetbaar. Zorg er daarom voor dat de resultaten van uw AdWords campagne gemeten worden!

- Installeer Google Analytics op uw site
- Koppel Google Analytics aan uw AdWords campagne
- Plaats een conversiecode op de bedanktpagina
- En voor webwinkels: installeer de e-commerce code van Google Analytics op uw site

Tip 2: Maak advertenties relevant
Veel adverteerders betalen een te hoog clickbedrag doordat de advertenties niet relevant genoeg zijn. Deze relevantie wordt door Google uitgedrukt in een zogenaamde Quality Score. De kosten per click stijgen naarmate de relevantie van de advertentie daalt. Maak de advertenties daarom relevant!

Kies relevante zoekwoorden en laat deze terugkomen in de advertentie en landingspagina. Maak verder voor ieder thema een aparte advertentiegroep. U kunt zichzelf veel werk besparen door gebruik te maken van Dynamic Keyword Insertion en AdWords Editor.

Tip 3: Verhoog de conversie door een juiste deeplink
Veel AdWords adverteerders linken vanuit de advertentie direct door naar hun homepage. Het verdient absoluut aanbeveling mensen direct door te sturen naar een zogenaamde landingspagina. Deze pagina moet volledig in het teken staan van de term waarop gezocht is. Dit heeft een zeer positief effect op het conversiepercentage. Overigens adviseren wij de inzet van Google Website Optimizer om de conversie te verhogen.

Tip 4: Maak onderscheid tussen het zoeknetwerk, inhoudsnetwerk en adverteren op mobiele toestellen
Google zet bij het opzetten van AdWords standaard het zoeknetwerk, inhoudsnetwerk en mobiel adverteren aan. In de praktijk blijkt dat het zoeknetwerk doorgaans veel effectiever is dan het inhoudsnetwerk en mobiel adverteren. Bied daarom een lager bedrag per click voor de twee laatstgenoemde mogelijkheden of schakel ze helemaal uit.

Tip 5: Maak onderscheid tussen clickbedragen
Voor een online speelgoedwinkel is een click via de term "buitenspeelgoed" veel minder waard dan een click op "berg trampoline 180cm bestellen". Naarmate de zoekterm specifieker is en verkoopgerichter, neemt het bedrag dat een click waard is toe. Maak daarom onderscheid tussen het biedbedrag per click.

Tip 6: Gebruik uitsluitingszoekwoorden en exacte termen
Een leasemaatschappij zou de term "leaseauto" in kunnen kopen. Indien zij deze term "breed" inkoopt, wordt de advertentie bijvoorbeeld ook getoond bij een zoekopdracht "ex-leaseauto". Indien het bedrijf geen ex-leaseauto's heeft, is een click op de advertentie weinig waard. In dat geval kunt u de term "ex" als uitsluitingszoekwoord toevoegen. De advertenties worden dan niet meer vertoond indien er op "ex-leaseauto" gezocht wordt.

Naast het toevoegen van uitsluitingszoekwoorden, kunt u ook exacte of zinsdeel zoekwoorden inkopen. Door exacte zoektermen in te kopen, zorgt u dat uw advertentie alleen getoond wordt bij een specifieke zoektermen en niet bij combinaties met die term.

Tip 7: Werp drempels op
Wie adverteert in een dagblad betaalt een vast bedrag per advertentie. Het doel van die advertentie is zo veel mogelijk respons te krijgen. Bij AdWords betaalt u per click. Het gaat daarbij niet primair om de kwantiteit, maar om de kwaliteit van de respons.

Zorg er daarom voor dat u in de advertentie een drempel opwerpt om de kaf van het koren te scheiden. Als u bijvoorbeeld horloges verkoopt vanaf 499 euro, benoem dat dan ook in de advertentie. Het heeft namelijk weinig zin om clicks binnen te halen van mensen die een uurwerkbudget hebben van 50 euro.

Tip 8: Neem contact op met TRES internet ;)
Binnen TRES hebben wij ervaring met Google AdWords sinds het jaar 2000. Dus al ruim 10 jaar. AdWords kent geen geheimen meer voor ons. Als u optimaal resultaat wilt halen uit AdWords of vragen heeft, neem dan vandaag nog contact met ons op.

Een leuk detail: wij hebben mensen in dienst die in het verleden met het schrijven van slagzinnen voor circa 30.000 gulden (het is al een tijdje terug inderdaad) aan prijzen hebben gewonnen, dus enige creativiteit is ons niet vreemd.

Bel 0513 - 64 14 50 en vraag naar Erik van der Veen of Eelke Kuipers.

(dit artikel is eerder verschenen in de TRES internet nieuwsbrief van mei 2010)

Geen opmerkingen: