Een blog over e-commerce en online marketing door Erik van der Veen. Sinds 1997 actief met online marketing. Mail voor advies, coaching of trainingen: info@erikvanderveen.nl.

donderdag 28 juli 2011

Google+ of Facebook? Tien redenen waarom Google wint.

Google+ gaat winnen van Facebook. Daar ben ik volledig van overtuigd. En weet je waarom? Ik noem hier tien redenen.

1. Google+ is geavanceerder dan Facebook (circles, videochat e.d.)
2. Facebook heeft last van de wet van de remmende voorsprong
3. Google hoeft Google+ minder commercieel in te steken dan Facebook zal moeten doen. Google is qua inkomsten totaal niet afhankelijk van Google+. Facebook daarentegen heeft geen andere cash cows.
4. Google heeft een enorm bereik via de zoekmachine, YouTube, Gmail e.d. om het aantal gebruikers steeds verder te laten toenemen.
5. Google+ is moderner en daardoor wellicht hipper dan Facebook
6. Google heeft genoeg mogelijkheden om het gebruik van Google+ te forceren. Prijsvragen, voordeeltjes bieden e.d.
7. In Google+ heeft een integratie plaatsgevonden van Gmail, Sparks (Google Alerts), agenda e.d. en dit zal alleen maar uitgebreid worden
8. Google+ wordt in de zoekresultaten van Google steeds getoond
9. Google heeft steeds meer mogelijkheden om de gebruiker te leren kennen middels zoekgedrag, mailverkeer, YouTube en vriendenkring waardoor Google steeds relevantere informatie kan bieden
10. Mobiel internet groeit heel snel en Google heeft meer mogelijkheden (bijv. via Google Places, Google Maps) om hier optimaal gebruik van te maken

Drempels
Uiteraard zijn er ook drempels. Veel mensen heb al een grote vriendenkring opgebouwd via Facebook. Maar het is vrij eenvoudig om deze contacten te exporteren naar Google+. Dit zal dus steeds meer gaan gebeuren. Daarnaast is het aanmaken van een account in Google+ eenvoudig. Het kost dus weinig moeite. Bovendien zullen mensen er geen probleem mee hebben om Google+ en Facebook naast elkaar te gebruiken. In die zin zijn het ook weer niet keiharde concurrenten.

Bedreigingen
In deze strijd spelen imago, vertrouwen en privacy issues ook een grote rol. Een rel, lek of hack binnen een systeem kan de wereld natuurlijk compleet op z'n kop zetten. Of en bij wie dit gebeurt is uiteraard niet te voorspellen.

Wat is winnen?
Uiteraard is het ook nog goed om je af te vragen wat "winnen" in deze strijd betekent. Is dat het aantal accounts, actieve gebruikers, de hoeveelheid tijd op de site, de winstgevendheid, de gebruikersafhankelijkheid, de kennis van de doelgroep en hiermee samenhangende targeting mogelijkheden of de toegevoegde waarde binnen de gehele bedrijfsvoering.

Geen opmerkingen: