Dit blog gaat over Google Ads. Lees hier nieuws, tips en andere nuttige informatie over adverteren in Google Ads.

maandag 3 december 2012

Quantified Self

Quantified Self is een trend die zich in 2013 zal voortzetten en mij enorm interesseert. De term Quantified Self staat voor de meetbaarheid van diverse (cruciale) aspecten van ons leven. Denk hierbij aan onze gezondheid, voeding, beweging en emoties. Dit kan bijvoorbeeld door middel van apps die registreren hoeveel nachtrust wij hebben gehad of hoe onze hardloopprestaties zijn. Samengevat zijn ze nagenoeg allemaal gericht op een "beter leven".

Apps en hardware
Bijna dagelijks komen er nieuwe apps en hardware op de markt om ons inzicht en sturing te geven. Toepassingen als Withings, Foodzy, Sleep Cycle, Runkeeper of Fitbit vallen onder de Quantified Self-vlag. Meer toepassingen zijn te vinden via deze link: quantifiedself.com/guide

Bekijk onderstaande video voor meer informatie over Quantified Self:In de video vertelt Gary Wolf hoe hij dankzij apps weet hoe laat hij is opgestaan, hoe vaak hij 's nachts wakker werd, hoeveel uur hij geslapen heeft, wat zijn hartslag en bloeddruk was. Hij vertelt verder hoeveel hij de dag ervoor gesport heeft, hoeveel cafeïne en alcohol hij nam. Kortom het principe is wel duidelijk.

Wolf beschrijft hoe de technologie, de groei van mobiele apparaten, opslagmogelijkheden van data en biometrische sensoren Quantified Self mogelijk hebben gemaakt. Zo zijn 3D versnellingsmeters al verkrijgbaar voor minder dan 1 dollar.

Hij benoemt verder onder andere Fitbit en het Nike+ systeem. Deze en andere apps leiden tot zelfverbetering, zelfontdekking, zelfbewustzijn en zelfkennis.

Apple heeft enkele patenten aangevraagd om het zuurstofniveau van het bloed, de hartslag en de lichaamstemperatuur te meten via oordopjes.


Quantified Self Instituut Groningen
In mijn woonplaats Groningen is eerder dit jaar aan de Hanzehogeschool een Quantified Self Instituut opgericht dat onderzoek doet naar de ontwikkelingen op dit gebied. Ook worden er in ons land wel Quantified Self meetings gehouden. Kijk op deze pagina voor de aankomende evenementen.

In ons land is mijn ex-collega Yuri van Geest een belangrijke pionier op dit gebied. Yuri is in staat uitzonderlijk abstract(*) en analytisch te denken en houdt zich naast de Quantified Self onder andere bezig met Singularity en The Internet of Things. Hou hem dus goed in de gaten als deze onderwerpen je interesseren.

Op deze weblog zal je steeds meer artikelen aantreffen rond dit onderwerp.

(*) voor mij af en toe onnavolgbaar abstract. Niet omdat ik zo dom was, maar omdat hij zo slim is ;)

Geen opmerkingen: