Dit blog gaat over Google Ads. Lees hier nieuws, tips en andere nuttige informatie over adverteren in Google Ads.

woensdag 26 augustus 2009

18 tips voor een succesvolle site

In onderstaand artikel geef ik 18 tips over zaken die kunnen bijdragen aan het succes van uw site. Hierbij ga ik er vanuit dat de strategie achter de site klopt. Dat uw doelen gesteld heeft, de site daarop ingericht heeft en duidelijk kunt aantonen wat de toegevoegde waarde van uw product of dienst is.

Meer bezoek op de site

1. Optimaliseer uw site voor Google
Gratis, relevant bezoek op uw site binnenhalen? Dat kan met zoekmachineoptimalisatie. Dit zijn de activiteiten die u uitvoert om goed in zoekmachines (lees: Google) te scoren. Een goed ingerichte site haalt circa 70% van de sitebezoekers binnen vanuit Google. En dus ook 70% van de omzet. En wees gerust, zoekmachineoptimalisatie is niet bijzonder ingewikkeld. Het is alleen wel belangrijk dat u weet wat u moet doen. De kern van zoekmachineoptimalisatie is dat u pagina’s volledig inricht rond één onderwerp.

2. Adverteren in Google
Google AdWords is adverteren in Google. U kiest de regio en zoekwoorden waarop u zich richt. Volgens onderzoek is AdWords het meest efficiënte kanaal om nieuwe klanten mee binnen te halen. Zorg er alleen wel voor dat u weet wat u doet. Google kijkt namelijk streng naar de relevantie van de advertentie en indien u dat niet goed op orde heeft, kan het zijn dat u veel meer per bezoeker betaalt dan uw concurrenten.

3. Gebruik sociale media
Google maakt steeds meer gebruik van Universal Search. Oftewel teksten, beelden, foto’s en meer. Ook actualiteit is belangrijk. Zorg er daarom bijvoorbeeld voor dat uw organisatie een kanaal heeft op YouTube, Twittert, presentatie zet op Slideshare, blogt en meer.

4. Zorg voor Free Publicity
Interessant nieuws wordt online snel opgepakt en verspreidt zich gemakkelijk. Zorg voor interessant nieuws door bijvoorbeeld onderzoeksresultaten te publiceren. Redeneer hierbij primair vanuit de behoeften van de potentiële klant!

5. Organiseer een prijsvraag
Dit is een laagdrempelige manier om mensen kennis te laten maken met uw site en een database om te bouwen. Het moge duidelijk zijn dat deze tip voor een notaris- of advocatenkantoor minder relevant is dan voor een doorsnee webshop.

6. Doe aan linkbuilding
Ga voor de aardigheid eens naar Google en type daarin het volgende in "link:www.uwsitenaam.nl". Hiermee kunt u zien hoeveel sites naar uw site linken. Des te meer (relevante) sites dit doen, des te beter u zult scoren in Google. Bovendien zult u meer bezoekers op uw site krijgen, als er meer mensen naar uw linken.

Meer omzet halen uit het sitebezoek

Pas als u bezoekers op de site heeft binnengehaald, begint het echte werk. Ze moeten de door u gewenste actie gaan ondernemen. Dit kan bijvoorbeeld het aanvragen van een informatiebrochure zijn of de aankoop van een product.

7. Redeneer vanuit klantbehoeften
Zorg ervoor dat u weet wat klanten beweegt. Redeneer vanuit hun vragen. Beantwoord geen vragen die niet gesteld worden. Het is natuurlijk heel mooi dat uw bedrijf is opgericht in de zomer van 1914 maar klanten hebben helaas doorgaans geen interesse in de gehele geschiedenis van uw bedrijf. Zij willen weten wat u nu voor ze kunt betekenen, waarom ze bij u moeten zijn en wat de kosten ervan zijn. Inventariseer voor de aardigheid eens binnen uw bedrijf welke vragen aan de telefoon het meest gesteld worden. Dat zijn namelijk de vragen die leven bij de doelgroep.

8. Wek vertrouwen
Zorg dat u vertrouwen wekt van de doelgroep. Heeft u onderscheidingen gewonnen? Toon ze. Plaats testimonials van klanten op de site. Aangesloten bij een garantiefonds? Laat het zien. Beperkt het risico: niet goed, geld terug. Hier mag u natuurlijk wel kort noemen dat uw bedrijf een kleine 100 jaar geleden is opgericht, maar wijd hier niet over uit.

9. Maak een passend design
Het uiterlijk van de site moet vertrouwen uitstralen. Men moet zien dat men zaken doet met een professionele partij. Daarnaast moet de vormgeving ondersteunend zijn aan de boodschap. Het ontwerp moet een goede indruk geven van de markt waarin u actief bent.

10. Zorg voor een duidelijke structuur
Richt de site duidelijk en overzichtelijk in. Plaats niet te veel links op een pagina. Laat mensen niet zoeken naar links. Zorg dat ze binnen enkele seconden door hebben waar ze moeten klikken om terecht te komen op de plaats waar men wil zijn. Met de vele breedbandverbindingen zijn internetpagina's zo snel geworden dat een keer extra klikken minder kwalijk is dan dat men heel lang op een pagina moet zoeken naar de juiste link. Zorg dat de sitebezoeker niet na hoeft te denken over hoe hij of zij zo snel mogelijk bij de gewenste informatie kan komen.

11. Schrijf kort en bondig
Schrijf kort en bondig. Artikelen worden online veelal gescand en niet gelezen. Werk met tussenkopjes, korte alinea's en korte zinnen. Dit alles maakt het voor de sitebezoeker veel eenvoudiger om te doorgronden waar de site over gaat.

12. Help bij het maken van keuzes
Veel mensen gaan niet tot een aankoop of aanvraag over omdat ze niet weten wat ze moeten kiezen. Help ze daarin. Adviseer ze online. Laat bijvoorbeeld een vragenlijst uitmonden in een advies-op-maat. Besluiteloosheid is een enorme conversie-killer.

Terugkerend bezoek generen

Laat mensen terugkeren op de site. Ze zijn niet per ongeluk op uw site terecht gekomen. Dus er is vaak al een raakvlak tussen wat men zoekt en wat uw organisatie aanbiedt.

13. Plaats nieuwe aanbiedingen op de site
Verras de sitebezoeker regelmatig met nieuwe acties of aanbiedingen.

14. Verstuur een nieuwsbrief
Laat ze zich aanmelden voor een nieuwsbrief, bouw hiermee aan database op.

15. Tell-a-friend en bookmarken
Zorg dat de sitebezoeker een link naar anderen of zichzelf kan sturen. Geef ze de kans om de pagina te bookmarken.

Sitebezoek meten en analyseren

Zorg dat u inzicht krijgt in het sitebezoek. Niet alleen kwantitatief maar ook kwalitatief.

16. Installeer Google Analytics
Gebruik Google Analytics om te zien waar mensen vandaan komen (geografisch), maar ook via welke links ze naar u toe komen. Ontdek wat de populairste pagina's zijn en via welke zoekwoorden ze op uw pagina komen. Leer op welke pagina's de mensen afhaken. Op welke pagina's ze het langst blijven hangen. Welke links op de homepage het meest tot de verbeelding spreken etc. etc. Zorg ervoor dat u aan iedere analyse een actiepunt koppelt. Stel ook conversiedoelen in en kijk waar men in het proces afhaakt.

17. Verkrijg inzicht in het hoofd van de sitebezoeker
Via software van bijvoorbeeld Kampyle kunt u feedback krijgen over uw site. Wat vindt men van uw site? Kon men vinden wat men zocht? Zijn er onduidelijkheden?

18. Profiteer van Google Website Optimizer
Als u gebruik maakt van Google Website Optimizer kunt u de verkopen enorm stimuleren. Dit programma stelt u in staat om bijvoorbeeld een ideale bestelpagina te maken. Maak meerdere versies van de bestelpagina en ontdekt welke het meeste oplevert. Met deze software kunt u doen wat direct marketeers al tientallen jaren doen. U leert onder andere welke tekst, welke foto, welke lettertype en welke kleuren het meest effect sorteren.

Zodra u bovenstaande zaken goed op orde hebt en bijhoudt, biedt dat zeer veel perspectief voor een succesvolle online aanwezigheid. Om gericht advies te krijgen, kunt u contact opnemen met Erik van der Veen (erik@tres.nl). Bellen kan natuurlijk ook: 0513-641450.

maandag 24 augustus 2009

15 veelgemaakte Google AdWords fouten

Als ik van klanten hoor dat zij AdWords weggegooid geld vinden, heeft dit vaak te maken met hun eigen ervaringen. Ze zijn, niet gehinderd door enige kennis, met AdWords begonnen. Een vlugge kijk op hun campagne leert dat deze verre van ideaal is ingericht. Een opsomming van hetgeen wij vaak tegenkomen:

- geen aparte advertentiegroep per thema
- geen gebruik van Dynamic Keyword Insertion
- geen gebruik van uitsluitingszoekwoorden
- geen geschikte landingspagina (vaak doorlinken naar de homepage)
- geen gebruik van Google Website Optimizer
- geen lager biedbedrag voor het inhoudsnetwerk (of uitsluiting ervan)
- te lage Quality Score (waardoor de kosten per click onnodig hoog zijn)
- zoektermen kwamen niet voor in de advertentie of landingspagina
- het bedrijf werd meer gepromoot dan het product of de dienst
- geen gebruik van zinsdeelzoekwoorden en exacte zoekwoorden
- geen conversiecodes geplaatst op de eigen website
- geen installatie van of koppeling met Google Analytics
- geen onderscheid tussen biedingen per zoekwoord
- geen gebruik van Google AdWords Editor
- slechts één advertentie per advertentiegroep

Google AdWords Training