Dit blog gaat over Google Ads. Lees hier nieuws, tips en andere nuttige informatie over adverteren in Google Ads.

zondag 5 januari 2014

Oranje belangrijkste kleur call-to-action

Retail is detail. Voor etail geldt hetzelfde. Zo heeft de vorm, kleur en inhoud van de bestelknop in een webshop invloed op het aantal verkopen. De afgelopen jaren heb ik de kleuren van de bestelknop van enkele prominente webshops in de gaten gehouden. Onderstaande afbeelding toont de ontwikkeling. Een belangrijke conclusie is dat oranje de meestgebruikte kleur is.

Afbeelding: vergelijking call-to-action 2011-2014.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.



Coolblue
Het meest opvallende is de bestelknop van het eigenwijze maar uiterst succesvolle Coolblue. Zij gebruiken in tegenstelling tot de meeste shops geen oranje. Bovendien is hun call-to-action verreweg het kleinst en bevat deze geen tekst.

Coolblue kennende zullen zij ontdekt hebben dat oranje voor hen niet de meeste succesvolle kleur is. Dit zal mogelijk veroorzaakt worden door het oranje in hun logo. Het is mijn ervaring en ook simpele logica dat oranje call-to-actions niet werken bij sites met oranje in de huisstijl. Hierdoor is het contrast met de rest van de site eenvoudigweg te klein. De groene button bij Coolblue zorgt voor veel contrast met het blauw en oranje op hun website.

Wat het buttonformaat betreft, moet ik de belangrijke kanttekening maken dat Coolblue gebruik maakt van twee call-to-actions op de productpagina (zie onderstaande afbeelding). Toen ik jaren geleden met dit "onderzoek" begon, waren de schermresoluties nog dusdanig dat het kleine groene knopje in mijn ogen de meest opvallende call-to-action was. Ik verwacht nu dat op de grotere knop met tekst veel vaker geklikt wordt dan op de kleine. In de volgende update zal ik die meenemen als de bestelknop.



Wehkamp
Wehkamp is ook afgestapt van de oranje bestelknop. Dit zal te maken hebben met het feit dat oranje te goedkoop oogt in de nieuwe, strakke huisstijl. Het is overigens een grappig detail dat Wehkamp en Neckermann tekstueel vooral niet gelijktijdig hetzelfde willen doen.

Andere zaken die opvallen zijn:

- Fonq benoemt als enige de verzendkosten in de bestelknop
- In de mode is shopping bag klaarblijkelijk een hippe term
- Omoda heeft zich laten inspireren door H&M
- Neckermann is eindelijk gezwicht voor oranje
- Dixons houdt het meest van afwisseling
- Amazon heeft slechts een subtiele wijziging doorgevoerd
- bol.com is het meest consequent
- Call-to-actions worden steeds vierkanter
- Free Record Shop toont aan dat oranje geen garantie voor succes is









zaterdag 4 januari 2014

Waarom Google AdWords inzetten?

In veel bedrijven is men (nog) niet overtuigt van de meerwaarde van Google AdWords. Als jij anderen of misschien wel jezelf moet overtuigen van Google AdWords dan is onderstaande opsomming reuze handig. En besef dat je niet de enige bent die bezig is met Google AdWords. De zoekgigant verdient jaarlijks circa 50 miljard dollar met deze advertenties.

Resultaat
Google AdWords levert resultaat op. Het biedt volop mogelijkheden om offerteaanvragen of verkopen mee binnen te halen. Of om meer bekendheid mee te genereren.

Gerichte doelgroep bereiken
Een enorm belangrijke reden om Google AdWords in te zetten, is dat je hiermee een zeer gerichte doelgroep kunt bereiken. Zo kan een bedrijf als ABN Amro bijvoorbeeld hypotheek-advertenties tonen aan iedereen die in Google de zoekterm “hypotheek” intoetst.

Op het juiste moment op de juiste plaats
De advertenties worden precies op het juiste moment vertoond. Mensen krijgen ze namelijk onder ogen zodra ze met het specifieke onderwerp bezig zijn.

Al mogelijk met een kleine investering
Google AdWords is voor elk bedrijf toegankelijk. Ook als je maar enkele euro’s budget per maand tot je beschikking hebt.

Volledige controle
Het advertentiesysteem biedt volledige controle voor de gebruiker. Dit geldt op het gebied van het budget, de tijden dat je adverteert, de mensen aan wie je de advertenties toont, de gebieden waarin je de advertenties toont etc.

Direct beginnen
Je kan met Google AdWords direct beginnen. Als je nu een campagne begint, zal deze al binnen een half uurtje online staan.

Meetbaar
Er is ontzettend veel meetbaar met Google AdWords. Zo kun je zien hoe vaak je advertenties vertoond zijn, hoe vaak er op geklikt is, wat de acquisitiekosten voor een nieuwe klant zijn, in welke delen van het land je het meest succesvol bent en nog veel, veel meer.

Eenvoudig
Een academische graad is zeker geen vereiste om met AdWords aan de slag te gaan. Iedereen kan het, maar je moet wel weten wat je doet. Google AdWords zit vol met opties waarbij het belangrijk is dat je de belangrijkste goed instelt.

Gerichte targeting
Met Google AdWords is gerichte targeting mogelijk. Targeten is onder andere mogelijk op onderstaande aspecten:

Zoekwoorden
Een adverteerder kan ervoor zorgen dat de advertenties vertoond worden bij de zoektermen die zijn ingekocht.

Leeftijd
Binnen het inhoudsnetwerk kunt je advertenties tonen aan mensen binnen een bepaalde leeftijdscategorie.

Geslacht
Google biedt eveneens binnen het inhoudsnetwerk de mogelijkheid onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen.

Locatie
Binnen het zoeknetwerk en het inhoudsnetwerk is regionaal targeten mogelijk. Advertenties kunnen heel specifiek gericht worden op mensen in bepaalde woonplaatsen of (delen van) provincies. Ook generiek targeten op landen of werelddelen behoort tot de mogelijkheden.

Apparaat
Apparaat-targeting is mogelijk in het zoek- en inhoudsnetwerk. Je kan bepalen of je op desktops, notebooks en tablets wil adverteren enerzijds of op smartphones anderzijds.

Tijdstip/dag
Je kunt op de dag en minuut nauwkeurig adverteren in Google AdWords. Als je alleen op werkdagen tussen 15.55 en 16.00 uur wilt adverteren, dan kan dat. Een idee voor Cup-a-soup wellicht.

Interesse
Binnen het inhoudsnetwerk is targeting op eerder surfgedrag mogelijk. Mensen die eerder op jullie site geweest zijn, kan je “achtervolgen” met advertenties. Dit fenomeen wordt ook wel remarketing of retargeting genoemd.

Sitelinks in Google AdWords

Momenteel ben ik een boek aan het schrijven over Google AdWords. Onderwerpen uit dit boek zullen regelmatig de revue passeren op mijn weblog. Het eerste onderwerp voor 2014 zijn Google AdWords sitelinks.

Een populaire uitbreiding (extensie) van een Google AdWords advertentie is de sitelink. Je kan sitelinks op advertentiegroep- of campagneniveau inzetten. Deze worden vervolgens op basis van een aantal voorwaarden al dan niet onder je advertentie geplaatst. Een enorm belangrijke voorwaarde is hierbij de quality score van het zoekwoord waarbij de advertentie vertoond wordt. Met deze sitelinks wordt “deeplinken” naar onderdelen van je site mogelijk. Hierdoor worden je advertenties nog relevanter. Doordat je advertentie bovendien meer ruimte inneemt, valt deze ook veel beter op. Onderstaand voorbeeld van Vodafone laat zien hoe sitelinks eruit zien. Als je op de afbeelding klikt, wordt deze vergroot.



Zoals je ziet, staan er vier sitelinks onder de reguliere Vodafone advertentie. Deze linken elk door naar een ander onderdeel van de Vodafone-site. De sitelink bestaat in dit geval uit een kop en een optioneel in te vullen omschrijving.

Aantal sitelinks
Een advertentie kan minimaal twee en maximaal zes sitelinks bevatten. Een adverteerder mag overigens wel meer dan zes sitelinks invoeren, maar ze worden niet allen gelijktijdig vertoond. Het clickgedrag op de sitelinks en de quality score van de zoekwoorden bepalen of en hoeveel sitelinks getoond worden.

Maximale ruimte
De titel van de sitelink bestaat uit maximaal 25 tekens. De optionele twee beschrijvingsregels mogen ieder 35 tekens bevatten. Al met al is dit natuurlijk een forse uitbreiding van je advertentie.

Plaats op de pagina
Sitelinks worden alleen vertoond bij advertenties die boven- of onderaan de zoekresultaatpagina staan. Advertenties in de rechterkolom bevatten dus geen sitelinks.

Optimaliseren sitelinks
Google rapporteert de resultaten per sitelink. Dit maakt het optimaliseren van de resultaten mogelijk. Voor smartphones is het mogelijk speciale sitelinks te maken. Het is verder mogelijk zelf te bepalen wat de begin- en einddatum van de sitelinks is. Dit is met name handig als ze actiematig gebruikt worden.

Kosten sitelinks
De kosten per click zijn identiek voor ieder onderdeel van de advertentie. Een click op een sitelink kost dus niet meer of minder dan op de reguliere AdWords advertentie.

Onderstaande afbeelding laat zien waar je sitelinks in kunt stellen. Klik op de afbeelding voor een vergroting.