Een blog over e-commerce en online marketing door Erik van der Veen. Sinds 1997 actief met online marketing. Mail voor advies, coaching of trainingen: info@erikvanderveen.nl.

dinsdag 9 november 2010

Google Voice Search

Ben afgelopen weekend begonnen met het gebruiken van Google Voice Search op mijn iPhone. En ik ben razend enthousiast! Ik hoef een zoekopdracht niet meer in te typen op mijn mobiele toestel, maar kan hiervoor mijn stem gebruiken. Dit is onder andere in de auto heel handig. Ook bij langere zoektermen is dat ideaal. Met name voor mobiele toestellen maar ook voor desktops of laptops verwacht ik een rooskleurige toekomst voor Voice Search.

Long tail en SEO
Voice Search zal ertoe leiden dat de long tail binnen zoekmachineoptimalisatie steeds belangrijker wordt. De gemiddelde zoekterm zal beduidend langer worden omdat een gebruiker zich weinig moeite hoeft te getroosten om een lange zoektermen via Voice Search door te geven.

Fonetisch
Daarnaast verwacht ik dat Voice Search het (voorlopig) interessant kan maken om fonetisch te optimaliseren. Mijn zoektocht naar "Johan Cruijff" werd door Google verstaan als "Johan Kruif". Dit zal mijns inziens van relatief korte duur zijn omdat Google dit steeds beter zal herkennen. Ik moet zeggen dat ik over het algemeen erg tevreden ben over de spraakherkenning van Google Voice Search.

Foutieve spelling
Daarentegen zijn misspellingen niet meer aan de orde. Dit omdat Google van ieder woord dat het hoort een bestaand woord maakt.

Uitbreiding Google Voice Search
Binnenkort zal ik op deze site meer bevindingen plaatsen omtrent Google Voice Search. Het zou overigens mooi zijn als Google Voice Search snel uitgebreid wordt, zodat ik bijvoorbeeld ook het aanklikken van links met mijn stem kan aangeven. Maar ik weet niet wat Google hiermee gaat doen omdat dit ook een groot effect kan hebben op de Google AdWords resultaten.

Los van internettoepassingen zal spraakherkenning in de gehele maatschappij een enorme opmars gaan maken.

Geen opmerkingen: