Een blog over e-commerce en online marketing door Erik van der Veen. Sinds 1997 actief met online marketing. Mail voor advies, coaching of trainingen: info@erikvanderveen.nl.

donderdag 26 juli 2012

Wehkamp begint eigen affiliate programma

Online warenhuis Wehkamp heeft besloten affiliate marketing in eigen beheer te nemen. Hiermee volgt Wehkamp het voorbeeld van Bol.com en Amazon.com.

Hogere affiliate vergoeding
Met deze stap verhoogt Wehkamp de minimale affiliate vergoeding tot 10 procent. De maximale vergoeding voor affiliates bedraagt 12,5 procent. Dit is beduidend hoger dan de huidige vergoedingen die uiteenlopen van 1,5 tot 8 procent. De goedkeuringstermijn van verkopen zal maximaal 21 dagen bedragen. Het valideren door Wehkamp duurde voorheen maximaal 28 dagen. Bol.com betaalt vergoedingen van 2,5 tot 9 procent. Bij Amazon.com loopt de reguliere vergoeding uiteen van 4 procent tot 8,5 procent. Voor digitale producent gelden bij Amazon.com vergoedingen tot 25 procent.

White label systeem TradeDoubler
Wehkamp was als "merchant" actief binnen de affiliate programma's van Zanox-M4N, Daisycon, Tradetracker, TradeDoubler en Affiliate4You. Deze samenwerking is ondertussen opgezegd. Wehkamp maakt gebruik van het white label affiliate systeem TD Integral van TradeDoubler. Dit systeem is tijdelijk ook door Bol.com gebruikt. In 2010 besloot dat bedrijf echter om over te stappen naar volledig zelf ontwikkelde affiliate software.

Betere concurrentiepositie
Wehkamp zal deze stap mede hebben gezet om een betere concurrentiepositie te verkrijgen in de strijd tegen Bol.com en Amazon.com. Laatstgenoemde heeft aangekondigd later dit jaar ook actief te worden op de Nederlandse markt.

Toelichting affiliate marketing
Een korte toelichting voor wie niet weet wat affiliate marketing is.

Een website-eigenaar kan zich als affiliate aanmelden bij Wehkamp. Na goedkeuring kan de site-eigenaar advertenties van Wehkamp op zijn/haar site plaatsen. Dit levert geld op als iemand na een click op een Wehkamp-advertentie een aankoop doet op Wehkamp.nl. Als er bijvoorbeeld een jurk van 100 euro wordt aangeschaft dan ontvangt de affiliate (site-eigenaar) in de nieuwe situatie een vergoeding van 10 procent over dit bedrag.

Als Wehkamp affiliate marketing niet in eigen beheer zou nemen, was zij ook nog een vergoeding verschuldigd aan het affiliate netwerk. Deze vergoedingen bedragen normaal gesproken maximaal 30 procent van de vergoeding die de affiliate ontvangt.

Oude situatie: Wehkamp gebruikt een extern affiliate netwerk
Verkoop jurk 100 euro:
Affiliate ontvangt 8 procent = 8 euro
Affiliate netwerk ontvangt 2,4 procent = 2,40 euro

Nieuwe situatie: Wehkamp gebruikt een eigen affiliate netwerk
Verkoop jurk 100 euro:
Affiliate ontvangt 10 procent = 10 euro

Affiliate netwerk ontvangt niets omdat hiervan geen gebruik gemaakt wordt.

Overigens betaalt Wehkamp wel licentiekosten aan TradeDoubler voor het gebruik van het systeem.

Geen opmerkingen: