In dit artikel schenk ik aandacht aan Facebook voor Bedrijven. Dit omdat ik van veel klanten de vraag krijg wat bedrijven met Facebook kunnen en moeten.
Gratis e-book Facebook voor Bedrijven ontvangen?
Momenteel schrijf ik een e-book met als titel Facebook voor Bedrijven. Heb je interesse? Stuur dan voor 1 april 2013 een mailtje naar info (apenstaart) erikvanderveen.nl en ik stuur je het e-book gratis toe.
Voor bedrijven die aan de slag willen met Facebook is het goed te weten dat er bij het aanmaken van een Facebook-account twee mogelijkheden zijn. Er kan gekozen worden voor een Facebook-profiel of voor Facebook-pagina's.
Facebook-profiel
Een Facebook-profiel is de benaming voor een standaard account voor u en mij. We kunnen hier onze updates kwijt, berichten versturen, foto's uploaden, video's plaatsen en nog veel meer. Wie een Facebook-profiel heeft, kan zelf bepalen wie zijn of haar pagina kan bekijken. Vanuit het Facebook-profiel kunnen connecties gelegd worden om vrienden te worden.
Facebook-pagina
Zoals gezegd zijn er naast Facebook profielen ook Facebook-pagina's. Deze zijn bestemd voor bedrijven, organisaties, bekende personen, artiesten, politici, voetbalclubs en dergelijke. Op deze pagina's kunnen mensen met een Facebook-profiel aangeven of zij fan willen worden van de personen of organisatie achter de desbetreffende Facebook-pagina. Dit fan worden, kan door de zogenaamde vind-ik-leuk knop in te toetsen. Veel grote bedrijven hebben al een Facebook-pagina. Een organisatie zoals Coca-Cola behoort tot de populairste met ruim 50 miljoen fans wereldwijd.
Doelen van een Facebook-pagina
Er zijn verschillende redenen denkbaar voor een bedrijf om te kiezen voor een Facebook-pagina. Men kan interactie met klanten willen, de relatie met hen versterken, de naamsbekendheid vergroten, ondersteuning bieden, marktonderzoek doen of producten en diensten onder de aandacht brengen. We zien ook steeds meer bedrijven die alleen met Facebook beginnen omdat ze simpelweg interesse hebben in de mogelijkheden van dit sociale netwerk.
Dialoog
Hou er rekening mee dat Facebook een sociaal karakter heeft. Het is dus geen eenrichtingsverkeer. Op het moment dat een bedrijf besluit actief te worden op Facebook moet men beseffen dat er gereageerd kan worden op hetgeen men plaatst op het netwerk. Het is hierbij van groot belang serieus op deze reacties in te gaan. Wees erop voorbereid dat deze reacties ook negatief kunnen zijn. Het belangrijkste daarbij is dat u eventuele klachten serieus neemt. Klanten die gefrustreerd zijn, zijn het meestal niet eens geworden door de kwaliteit van het product of de dienst, maar door het gegeven dat eventuele klachten niet adequaat worden afgehandeld. Beschouw Facebook ook niet puur als marketingmiddel. Uw fans zullen normaal gesproken vrij snel afhaken als er alleen maar reclame en aanbiedingen op de Facebook-pagina van uw bedrijf geplaatst wordt. En om goed beschouwd zijn uw bestaande klanten vaak nog veel meer waard dan potentiële klanten. Facebook biedt de mogelijkheid om het contact met bestaande klanten te onderhouden en te versterken. Misschien lukt het wel om van deze klanten daadwerkelijk fans te maken. Een vind-ik-leuk-knop intoetsen betekent namelijk niet altijd dat het al echt om fans gaat.
Van start gaan
U kunt vrij snel en eenvoudig beginnen met het maken van een Facebook-pagina. Zeker als u beseft dat hieraan geen kosten verbonden zijn. Dat wil zeggen Facebook brengt geen kosten in rekening voor de pagina. Het is uiteraard wel zo dat u voor het onderhoud van de Facebook-pagina en het reageren op de fans wel personeelskosten kwijt bent. De fout die veel bedrijven maken, is dat zij dit werk uitbesteden aan externe bureaus. Dit vind ik onjuist. Het gaat immers om de klanten van het bedrijf. Zij zijn het bestaansrecht. Zorg er dan ook voor dat u weet wat er speelt bij de klant. De meest succesvolle bedrijven hebben doorgaans erg veel inzicht in de wensen en behoeften van hun klanten.
Vergelijking met Twitter
In tegenstelling tot Twitter is Facebook een netwerk waarbij conversatie heel belangrijk is. In zekere zin is Twitter eigenlijk niet eens een sociaal netwerk te noemen. Het wederzijds volgen op Twitter wordt slechts in 22% van de gevallen gedaan. Binnen Facebook, zeker als het gaat om profielen, dan is deze verhouding 100%. Je bent immers vriend van elkaar. Bij Twitter volg je mensen en organisaties doorgaans niet omdat je een goede band met ze hebt, maar omdat zij informatie voor jou hebben die jou interesseert.
Headerfoto
Het meest opvallende en onderscheidende deel van een Facebook pagina wordt bepaald door de grote foto bovenaan. Neem voor de aardigheid en ter inspiratie eens een kijkje op de Facebook pagina's van bedrijven als Coca-Cola, Starbucks, Vodafone, KPN en KLM.
Categorieën
Daarnaast kunt u als inzet een kleinere foto deels over deze grote foto plaatsen. KLM doet dit overigens heel erg leuk. Alvorens u kiest voor het maken van een pagina heeft u keuze uit zes categorieën. U kunt kiezen voor:
- Lokaal bedrijf of Lokale bezienswaardigheid
- Bedrijf, organisatie of instelling
- Artiest, band of bekend persoon
- Merk of product
- Amusement
- Doel of onderwerp
Paginanaam
Vervolgens biedt Facebook de mogelijkheid een naam te geven aan de pagina. Hou er rekening mee dat deze naam van de pagina niet meer gewijzigd kan worden zodra je meer dan 100 fans heeft. Het is goed om hier even goed over na te denken. Verder kunt u een profielfoto toevoegen, uw website-adres toevoegen en andere nuttige bedrijfsinformatie invullen.
Voorwaarden voor header
Zoals eerder genoemd is de grote foto zeer bepalend voor de uitstraling van uw pagina en de profilering van uw merk. Besteed hier dan ook de nodige aandacht aan. De foto heeft een breedte van 851 pixels en een hoogte van 315 pixels. Er zitten nog wel wat voorwaarden aan de inhoud van de foto. Hier mogen geen prijzen hun acties in genoemd worden. Het moet dus eigenlijk vrij tijdloos zijn. Ook contactgegevens mogen niet genoemd worden. Het aansturen op acties van de gebruiker is eveneens verboden. Het is dus zeker geen advertentie, maar meer een sfeerbeeld. Bedrijven met een rijke en/of interessante geschiedenis kunnen in de zogenaamde tijdlijn aandacht besteden aan het verleden. U kunt bijvoorbeeld informatie tonen over de geschiedenis van het bedrijf. Wellicht zijn er foto's van de oprichter of het eerste bedrijfspand. In de tijdlijn kan deze informatie gekoppeld worden aan het desbetreffende jaartal. Ook kunnen er zogenaamde mijlpalen uitgelicht worden. Denk hierbij aan het betrekken van een nieuw pand, een overname, een beursgang, de lancering van een nieuw product en dergelijke.
Vastzetten
In principe worden alle updates die u plaatst op een pagina chronologisch vertoond. Als u een bepaalde update echter extra aandacht wil geven, is het mogelijk deze voor een periode van maximaal een week vast te zetten bovenaan de pagina. Dit wordt dan gedurende de genoemde periode de meest prominente update. Door deze update als hoogtepunt te definiëren, kan gebruik gemaakt worden van de volledige breedte van de tijdlijn.
Facebook gebruikersnaam
U kunt uw eigen Facebook gebruikersnaam vastleggen. Het adres van uw pagina volgt dan direct op Facebook.com. Bijvoorbeeld www.facebook.com/klm. Ook hierbij geldt dat deze naam later niet meer te wijzigen is. In het verleden had u voor deze mogelijkheid minimaal 25 fans nodig, tegenwoordig geldt deze verplichting niet meer.
Meerdere gebruikers
Het is mogelijk de pagina van uw bedrijf of organisatie te laten onderhouden door meerdere mensen. Facebook biedt de mogelijkheid verschillende rechten toe te kennen aan gebruikers.
Facebook statistieken
Voor Facebook-pagina's met meer dan "30 fans" geeft Facebook inzicht in de gebruikerssstatistieken.
Applicaties
Op Facebook is het mogelijk om zogenaamde applicaties toe te voegen aan uw pagina. Zo kunt u ervoor kiezen om uw laatste tweets, Flickr foto's of YouTube video's direct door te plaatsen op Facebook. Deze applicaties worden direct onder de omslagfoto geplaatst. U kunt de volgorde ervan zelf bepalen. De enige uitzondering die hierbij geldt is, dat u de foto's niet kunt verplaatsen.
Facebook Offers
Facebook is recent begonnen met Facebook Offers. Hiermee kunt u aanbiedingen onder de aandacht brengen. Om dit moment is Facebook Offers nog voorbehouden aan bedrijven met minimaal 400 fans.
Fans werven
Oké, de pagina staat. Maar nu hebben we natuurlijk nog geen fans. We hebben niets aan een pagina als er geen bezoek komt. Hoe kunt u er nu voor zorgen dat de bezoekers op een Facebookpagina komen? Eigenlijk is het antwoord op deze vraag tweeledig. U moet vertellen dat de Facebookpagina er is en tegelijkertijd moet u ervoor zorgen dat u interessante berichten op Facebook plaatst. Zodra dit het geval is, bestaat de kans dat er gereageerd gaat worden op nieuwe berichten. Deze reacties komen van andere Facebook gebruikers. En dan komt het virale effect van sociale media naar voren. De vrienden van uw fans zullen het namelijk ook ontdekken als er gereageerd is op uw berichten. Dit heeft doorgaans een behoorlijk hoge attentiewaarde. Binnenkort ga ik op deze weblog dieper in op manieren om fans te werven.
Inhoud van de pagina
Zoals gezegd is het van belang dat u vertelt over uw bestaan op Facebook. Facebook gebruikers kunnen verschillende redenen hebben om u te volgen op Facebook. Of zoals we dat op dit netwerk zeggen om u leuk te vinden. Dit kan zijn omdat u regelmatig interessant nieuws over producten heeft, omdat u aanbiedingen heeft, evenementen organiseert, de kans geeft om mee te doen aan prijsvragen, klanten betrekt in de ontwikkeling van nieuwe producten, vacatures plaatst of simpelweg een beloning geeft aan mensen die fan worden.
Enthousiast over uw merk?
Uiteraard helpt het als u producten heeft of in een markt opereert die mensen interessant vinden. Het is voor een bedrijf uit de financiële wereld vanzelfsprekend een stuk moeilijker interessant te zijn dan voor een restaurant, kledingmerk of artiest. Eigenlijk kunnen we stellen dat die onderwerpen waarover men op het werk bij het koffieapparaat praat het doorgaans ook goed doen op Facebook. En de merken die in de fysieke wereld ook de meeste fans hebben, zullen dit op Facebook ook eerder voor elkaar krijgen. Als het lukt om petjes of T-shirts met uw merk erop te verkopen op de website, dan maak ik mij niet zo druk om het feit of u via Facebook-fans kunt verkrijgen. Daarnaast is het voor bedrijven die bijvoorbeeld esthetisch, mooie producten maken ook weer wat makkelijker succesvol te zijn op Facebook. We zien namelijk dat Facebook-gebruikers de producten die zij mooi vinden vrij snel delen met vrienden. Dit levert dan ook weer extra aandacht voor uw bedrijf op.
De boodschap telt
Uiteindelijk hangt het succes van uw aanwezigheid Facebook sterk af van de boodschappen die u heeft. Het is eigenlijk net zoals reclame. Reclame werkt als u een interessante en relevante boodschap heeft. Het is hierbij wel goed om in gedachten te houden dat het zoals eerder gezegd bij Facebook draait om de relatie en niet primair om commercie. Op dergelijke boodschappen zit de gebruiker doorgaans niet te wachten.
Adverteren op Facebook
Naast het onderhouden van een Facebook-pagina biedt Facebook volop mogelijkheden tot adverteren. De kracht van adverteren op Facebook zit met name in het feit dat u zich heel gericht op een specifieke doelgroep kunt richten. U kunt bijvoorbeeld aangeven dat uw advertentie uitsluitend vertoond wordt aan mensen tussen 24 en 26 jaar. U kunt hierbij het geslacht ook aangeven. U kunt zich richten op mannen of vrouwen. Of op allebei. Ook regionaal adverteren is mogelijk. U kunt bijvoorbeeld aangeven dat u alleen maar mensen uit Amsterdam en Rotterdam wilt bereiken. Verder kunt u advertenties richten op de interesses van gebruikers. Wilt u alleen maar mensen bereiken die van voetbal houden? Of van tennis? Of Volvo en BMW interessante merken vinden? En uiteraard is het ook mogelijk al deze kenmerken te combineren. Een adverteerder kan advertenties dus richten op vrouwen van 25 jaar die uit Amsterdam komen en van tennis houden. U kunt zich voorstellen dat dit voor bepaalde bedrijven zeer interessant kan zijn. Het enige waarbij wel rekening moet houden, is dat mensen doorgaans niet naar Facebook gaan omdat ze op zoek zijn naar een product. Zij willen alleen contact hebben met vrienden, kennissen of familie. De aandacht voor advertenties is daarom op Facebook meestal niet zo groot. Ter vergelijking, een advertentie op Google wordt in een van de 10 gevallen aangeklikt. Bij Facebook is deze verhouding één op 2000. Dit is goed te verklaren omdat mensen binnen het zoeknetwerk van Google gericht op zoek zijn naar een product of dienst.
Sinds kort is het ook mogelijk gebruik te maken van Facebook Custom Audiences. Dit biedt veel gerichte targeting mogelijkheden voor adverteerders. Bedrijven kunnen de advertenties namelijk exact afstemmen op basis van het mailadres, het telefoonnummer of de Facebook-gebruikersnaam.
Ook afbeeldingen
Wie een advertentie op Facebook maakt, kan naast tekst ook een afbeelding toevoegen. Ik raad sowieso aan met meerdere advertenties te gaan testen. Facebook laat namelijk de resultaten per advertentie zien. U kunt door deze statistieken zien welke advertentie bij uw doelgroep het meest tot de verbeelding spreekt. Het onderhouden van een Facebook campagne is overigens vrij arbeidsintensief. U moet advertenties namelijk met grote frequentie wijzigen omdat Facebook ze zodra de clickratio naar beneden gaat, niet of nauwelijk meer vertoond. Binnenkort vindt u op mijn weblog zeer veel informatie over adverteren op Facebook.
Als u meer wilt weten over Facebook voor bedrijven stuur mij dan gerust eens een berichtje.
Dit blog gaat over Google Ads. Lees hier nieuws, tips en andere nuttige informatie over adverteren in Google Ads.
woensdag 26 september 2012
Facebook voor bedrijven
Labels:
social media marketing
maandag 24 september 2012
Facebook evenement aanmaken
We weten sinds afgelopen weekend helaas allemaal dat het in Facebook mogelijk is een evenement aan te maken. Je kunt hierbij de plaats en tijd van het evenement aangeven, maar ook wie er op het feestje mogen verschijnen.
Merthe uit Haren had de uitnodiging abusievelijk op "openbaar" staan. Zij had nooit kunnen vermoeden dat deze instelling tot zo veel ellende zou leiden.
Wie daarom een Facebook-evenement wil aanmaken voor slechts een beperkte groep mensen moet bij "privacy" kiezen voor "vrienden" of "genodigen".
Onderstaande afbeelding toont waar deze instelling binnen Facebook staat. Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Merthe uit Haren had de uitnodiging abusievelijk op "openbaar" staan. Zij had nooit kunnen vermoeden dat deze instelling tot zo veel ellende zou leiden.
Wie daarom een Facebook-evenement wil aanmaken voor slechts een beperkte groep mensen moet bij "privacy" kiezen voor "vrienden" of "genodigen".
Onderstaande afbeelding toont waar deze instelling binnen Facebook staat. Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Labels:
social media marketing
maandag 17 september 2012
Facebook Marketing Tools
In het boek Scoren met Facebook Marketing behandelt Peter Minkjan enkele Facebook marketing tools. Als tipje van de sluier benoem ik ze hier.
- Wildfire Social Media Monitor
- AllFacebookStats
- Simply Measured
- EdgeRankChecker
- Conversocial
- Hootsuite
- Sproutsocial
Klik op de link om meer te weten over Facebook voor Bedrijven.
- Wildfire Social Media Monitor
- AllFacebookStats
- Simply Measured
- EdgeRankChecker
- Conversocial
- Hootsuite
- Sproutsocial
Klik op de link om meer te weten over Facebook voor Bedrijven.
Scoren met Facebook Marketing
Afgelopen zaterdag vierde ik mijn 40ste verjaardag. Toen Dirk, een vriend mij, vorige week belde of ik een verlanglijstje had, gaf ik aan dat ik Scoren met Facebook Marketing van Peter Minkjan graag eens zou willen lezen. In mijn contacten met klanten ontdek ik namelijk dat er heel vragen en vooral misverstanden zijn over Facebook. Ik kan deze klanten uiteraard voor mijn dure adviezen laten betalen, maar het is voor hen veel voordeliger om eerst wat zelfstudie te doen via het boek Scoren met Facebook Marketing. Als er dan nog vragen of wensen zijn, kan men bij mij aankloppen.
Onderwerpen in Scoren met Facebook Marketing
Ik heb het boek gisteren in één keer uitgelezen. Omdat het slechts uit iets meer dan 100 pagina's bestaat, is Scoren met Facebook Marketing in ongeveer twee uurtjes wel door te nemen. Ik kan u vertellen dat u dan echt wel weet wat u moet weten. Scoren met Facebook Marketing legt duidelijk de verschillen uit tussen een profiel en een pagina, het behandelt stapsgewijs uit hoe u een pagina aanmaakt. U leert van Minkjan wat de mogelijkheden zijn van Facebook adverteren en krijgt hierbij tips and trics om een hoge clickrate te behalen. Verder leest u hoe u "likes" kunt krijgen en wordt er in Scoren met Facebook Marketing uitgebreid aandacht besteed aan de juiste contentstrategie. Ook ontbreekt het niet aan goede voorbeelden in het boek. Peter Minkjan geeft in het boek ook nog een lijst met handige Facebook Tools.
Mijn mening over Scoren met Facebook Marketing
Al met al is Scoren met Facebook Marketing een aanrader voor iedereen die zakelijk meer over de mogelijkheden van Facebook wil weten. Het boek leest lekker, geeft goede voorbeelden en behandelt alles wat u moet weten. Scoren met Facebook Marketing is dermate kort en krachtig dat u er snel doorheen gaat.
Prijs
Een puntje van kritiek is in mijn optiek de aanschafprijs. Voor een boekje van 103 pagina's is € 24,95 erg stevig. Toen Dirk het boek in de boekhandel in Leeuwarden ophaalde, bracht de verkoper van de boekwinkel dit zelfs ongevraagd ter sprake. Die had dit niet vaak meegemaakt. Ook Dirk schaamde zich een beetje dat hij met zo'n dun verjaardagscadeau aan kwam zetten. Daarnaast vind ik het jammer dat Scoren met Facebook Marketing niet als e-book op de markt is gekomen.
Voordelig dan een consultant
Maar laat de prijs absoluut geen reden zijn u te weerhouden van de aanschaf van Scoren met Facebook Marketing. Als u echt wilt weten wat u met Facebook kunt doen, ken ik geen boek of site dat zo overzichtelijk aangeeft wat de mogelijkheden zijn. En bovendien leert u voor € 24,95 veel meer dan dan ik u voor dat bedrag met mijn uurtarief van € 70,- kan leren ;)
Wie meer wil weten over Peter Minkjan kan hiervoor terecht op zijn site: Likeconomics.
Onderwerpen in Scoren met Facebook Marketing
Ik heb het boek gisteren in één keer uitgelezen. Omdat het slechts uit iets meer dan 100 pagina's bestaat, is Scoren met Facebook Marketing in ongeveer twee uurtjes wel door te nemen. Ik kan u vertellen dat u dan echt wel weet wat u moet weten. Scoren met Facebook Marketing legt duidelijk de verschillen uit tussen een profiel en een pagina, het behandelt stapsgewijs uit hoe u een pagina aanmaakt. U leert van Minkjan wat de mogelijkheden zijn van Facebook adverteren en krijgt hierbij tips and trics om een hoge clickrate te behalen. Verder leest u hoe u "likes" kunt krijgen en wordt er in Scoren met Facebook Marketing uitgebreid aandacht besteed aan de juiste contentstrategie. Ook ontbreekt het niet aan goede voorbeelden in het boek. Peter Minkjan geeft in het boek ook nog een lijst met handige Facebook Tools.
Mijn mening over Scoren met Facebook Marketing
Al met al is Scoren met Facebook Marketing een aanrader voor iedereen die zakelijk meer over de mogelijkheden van Facebook wil weten. Het boek leest lekker, geeft goede voorbeelden en behandelt alles wat u moet weten. Scoren met Facebook Marketing is dermate kort en krachtig dat u er snel doorheen gaat.
Prijs
Een puntje van kritiek is in mijn optiek de aanschafprijs. Voor een boekje van 103 pagina's is € 24,95 erg stevig. Toen Dirk het boek in de boekhandel in Leeuwarden ophaalde, bracht de verkoper van de boekwinkel dit zelfs ongevraagd ter sprake. Die had dit niet vaak meegemaakt. Ook Dirk schaamde zich een beetje dat hij met zo'n dun verjaardagscadeau aan kwam zetten. Daarnaast vind ik het jammer dat Scoren met Facebook Marketing niet als e-book op de markt is gekomen.
Voordelig dan een consultant
Maar laat de prijs absoluut geen reden zijn u te weerhouden van de aanschaf van Scoren met Facebook Marketing. Als u echt wilt weten wat u met Facebook kunt doen, ken ik geen boek of site dat zo overzichtelijk aangeeft wat de mogelijkheden zijn. En bovendien leert u voor € 24,95 veel meer dan dan ik u voor dat bedrag met mijn uurtarief van € 70,- kan leren ;)
Wie meer wil weten over Peter Minkjan kan hiervoor terecht op zijn site: Likeconomics.
Labels:
social media marketing
maandag 10 september 2012
SEO voor beginnende website
Wie interesse heeft in SEO voor een beginnende website kan onderstaande video bekijken van Google-medewerker Maile Ohye. Zij gaat in grote lijnen in op de basis van SEO.
Eigenaren van beginnende websites kunnen ook de Beginnershandeling voor zoekmachineoptimalisatie van Google raadplegen.
Eigenaren van beginnende websites kunnen ook de Beginnershandeling voor zoekmachineoptimalisatie van Google raadplegen.
Labels:
zoekmachineoptimalisatie
zondag 9 september 2012
Autoriteit - Invloed - Robert Cialdini
Onder online marketeers is het boek "Invloed" van Robert Cialdini erg populair en verplichte kost. En dat is niet verwonderlijk. Cialdini beschrijft in zijn boek namelijk vele principes die online goed toepasbaar zijn waarbij invloed kan worden uitgeoefend op menselijk gedrag.
In een eerder artikel beschreef ik al sociale bewijskracht. Nu ga ik in op autoriteit.
Milgram
Cialdini begint het hoofdstuk met een uitgebreide beschrijving van het wereldberoemde experiment van Milgram. Verder beschrijft hij het effect van wat artsen op verpleegsters hebben en wat burgers doen als een gezagsdrager iets zegt. De strekking van het principe van autoriteit is dat veel mensen volgzaam gedrag kunnen vertonen dat tegen hun eigen wil/principes ingaat.
Centrale vragen
Hierbij staan drie vragen centraal. Is de persoon werkelijk een autoriteit? Is de autoriteit relevant? En is de autoriteit onafhankelijk?
Toepassen in online marketing
Voor conversieoptimalisatie zou je gebruik kunnen maken van het principe van autoriteit door mensen met een hoge status aanbevelingen te laten doen. Een chirurg, advocaat, topondernemer kan een aanbeveling doen. Het principe schurkt hierbij welaan tegen dat van sociale bewijskracht en past ook wel in die hoek. Bij autoriteit zoals beschreven in "Invloed" gaat het namelijk vaak om een zekere dwang die sterk tegen het eigen oordeel ingaat. Dit is in mijn optiek online lastig te kopiëren.
Ik had verwacht dat Pedigree op hun site wel een topfokker in een witte jas zou plaatsen die het merk zou adviseren, maar dat ben ik niet tegengekomen.
Guy Kawasaki
Ik kwam nog wel onderstaande afbeelding tegen van Guy Kawasaki die "Invloed" van Robert Cialdini adviseert.
In een eerder artikel beschreef ik al sociale bewijskracht. Nu ga ik in op autoriteit.
Milgram
Cialdini begint het hoofdstuk met een uitgebreide beschrijving van het wereldberoemde experiment van Milgram. Verder beschrijft hij het effect van wat artsen op verpleegsters hebben en wat burgers doen als een gezagsdrager iets zegt. De strekking van het principe van autoriteit is dat veel mensen volgzaam gedrag kunnen vertonen dat tegen hun eigen wil/principes ingaat.
Centrale vragen
Hierbij staan drie vragen centraal. Is de persoon werkelijk een autoriteit? Is de autoriteit relevant? En is de autoriteit onafhankelijk?
Toepassen in online marketing
Voor conversieoptimalisatie zou je gebruik kunnen maken van het principe van autoriteit door mensen met een hoge status aanbevelingen te laten doen. Een chirurg, advocaat, topondernemer kan een aanbeveling doen. Het principe schurkt hierbij welaan tegen dat van sociale bewijskracht en past ook wel in die hoek. Bij autoriteit zoals beschreven in "Invloed" gaat het namelijk vaak om een zekere dwang die sterk tegen het eigen oordeel ingaat. Dit is in mijn optiek online lastig te kopiëren.
Ik had verwacht dat Pedigree op hun site wel een topfokker in een witte jas zou plaatsen die het merk zou adviseren, maar dat ben ik niet tegengekomen.
Guy Kawasaki
Ik kwam nog wel onderstaande afbeelding tegen van Guy Kawasaki die "Invloed" van Robert Cialdini adviseert.
Labels:
conversie optimalisatie
zaterdag 8 september 2012
Robert Cialdini - Invloed
Het boek "Invloed" van Robert Cialdini is een absolute aanrader voor iedereen die interesse heeft in menselijk gedrag. In het boek staan zes geheimen van overtuigen centraal. Op mijn weblog ga ik uitvoerig in op deze geheimen. Dit doe ik omdat ze van cruciaal belang zijn in mijn werk als online marketing consultant. Met name op het gebied van conversieoptimalisatie maar ook voor online adverteren zijn de principes van Cialdini uitermate nuttig.
De zes principes die Robert Cialdini beschrijft in "Invloed" zijn:
- wederkerigheid
- consistentie
- sociale bewijskracht
- sympathie
- autoriteit
- schaarste
Omdat sociale bewijskracht een zeer krachtig, boeiend principe is en online veel beter toepasbaar dan bijvoorbeeld wederkerigheid en consistentie, ben ik begonnen met het schrijven van een artikel over dat onderwerp. In de komende weken zal ik ook de andere "geheimen" bespreken.
Zoals gezegd is het boek "Invloed" een absolute aanrader. Cialdini heeft drie jaar uitvoerig onderzoek gedaan naar de principes die menselijke keuzes verklaren. Hij geeft een enorm groot aantal interessante en ook verbazingwekkende voorbeelden en onderzoeksresultaten.
Marketeers kunnen enorm veel leren van Cialdini en consumenten zullen eigen gedrag herkennen en zich bovendien leren wapenen tegen gehaaide marketeers en reclamemakers.
Invloed van Cialdini is voor 31,50 euro onder andere verkrijgbaar bij Bol.com. Door de opkomst van e-commerce is de aandacht voor "Invloed" de afgelopen jaren alleen maar toegenomen.
De zes principes die Robert Cialdini beschrijft in "Invloed" zijn:
- wederkerigheid
- consistentie
- sociale bewijskracht
- sympathie
- autoriteit
- schaarste
Omdat sociale bewijskracht een zeer krachtig, boeiend principe is en online veel beter toepasbaar dan bijvoorbeeld wederkerigheid en consistentie, ben ik begonnen met het schrijven van een artikel over dat onderwerp. In de komende weken zal ik ook de andere "geheimen" bespreken.
Zoals gezegd is het boek "Invloed" een absolute aanrader. Cialdini heeft drie jaar uitvoerig onderzoek gedaan naar de principes die menselijke keuzes verklaren. Hij geeft een enorm groot aantal interessante en ook verbazingwekkende voorbeelden en onderzoeksresultaten.
Marketeers kunnen enorm veel leren van Cialdini en consumenten zullen eigen gedrag herkennen en zich bovendien leren wapenen tegen gehaaide marketeers en reclamemakers.
Invloed van Cialdini is voor 31,50 euro onder andere verkrijgbaar bij Bol.com. Door de opkomst van e-commerce is de aandacht voor "Invloed" de afgelopen jaren alleen maar toegenomen.
Labels:
conversie optimalisatie
Sociale bewijskracht
In zijn boek "Invloed" bespreekt Robert Cialdini zes geheimen van het overtuigen. Sociale bewijskracht (social proof) is één van de besproken principes en voor mij en andere internet marketeers zeer goed toepasbaar. Veel sites maken gebruik van sociale bewijskracht om de sitebezoeker over te halen producten of diensten af te nemen.
Reduceren van onzekerheid
Sociale bewijskracht is het principe waarin gebruik gemaakt wordt van meningen en daden van anderen. En bij voorkeur zelfs van mensen met wie de sitebezoeker zich eenvoudig kan identificeren. Dit alles met als doel om iemand te overtuigen tot aankoop over te gaan.
Voorbeelden uit mijn leven
Als ik een film wil gaan kijken, surf ik naar IMDB.com om te ontdekken wat goede films zijn. Voor mooie vakantiebestemmingen en goede hotels neem ik een kijkje op Zoover.nl. Reviews zijn uitermate nuttig als ik weer eens een nieuwe gadget wil aanschaffen.
Kuddedieren
Dit principe van sociale bewijskracht werkt niet alleen bij mij, maar bij nagenoeg iedereen. Leeftijd of geslacht speelt hier eigenlijk geen rol. In veel gevallen neemt ongeveer vijf procent van de mensheid autonome beslissingen, de rest gaat af op de mening van anderen. Dit geldt vooral als het gaat om zaken waar onzekerheid een grote rol speelt.
Sociale bewijskracht offline
In de offline wereld wordt veelvuldig gebruik gemaakt van sociale bewijskracht. Eigenaren van discotheken laten met opzet een rij voor de deur ontstaan om mensen het idee te geven dat het "the-place-to-be" is. Veel kinderen kunnen hun angst voor honden overwinnen door veelvuldig geconfronteerd te worden met beelden van leeftijdsgenoten die met honden spelen. En als ik in mijn eentje in de Herestraat in Groningen naar boven ga kijken, zal bijna niemand mijn voorbeeld volgen. Als echter een groep van tien mensen naar boven staart, kan je er donder op zeggen dat circa 85 procent van het winkelende publiek ook naar boven kijkt. En de hoogst irritante lachbandjes onder comedy-series blijken uitermate effectief te zijn.
Wat ook blijkt te werken is een tekst als: "Als onze verkoopmedewerkers in gesprek zijn, bel dan s.v.p. later terug". Dit in tegenstelling tot de tekst: "Onze verkoopmedewerkers zitten voor u klaar". Bij de eerstgenoemde tekst krijgt de lezer namelijk het idee dat het product erg populair is.
Bekende Nederlanders
Ook de mening van bekende Nederlanders is effectief als sociale bewijskracht. Zo wist Monique van de Ven menigeen ooit te overtuigen dat mensen bij FBTO echt aan het juiste adres zijn. En Pepsi Cola zet vele bekende artiesten ingezet ter promotie van hun merk. De voorbeelden van sociale bewijskracht in de reclame zijn natuurlijk onuitputtelijk.
Sociaal advies en sociale druk
We kunnen onderscheid maken tussen sociaal advies (dat is echt een goeie film) of sociale druk (al 100.000 bezoekers in een week).
Online voorbeelden sociale bewijskracht
Zoals gezegd wordt het principe van sociale bewijskracht veelvuldig op websites toegepast. Voorbeelden hiervan zijn teksten als:
- ruim 400.000 verkochte exemplaren
- aanbevolen door de Consumentenbond
- nr.1 in de New York Times bestsellerlijst
- wij werken voor Coca Cola, Unilever en Apple
- beste webwinkel 2011
- gemiddelde waardering: 8,9
- al 40.000 tevreden gebruikers
Ook testimonials van bekende en onbekende mensen worden online veelvuldig als sociale bewijskracht aangewend. Zo wordt een quote van Ben Woldring gebruikt als aanbeveling van het boek "Verleiden op internet".
Dit artikel over sociale bewijskracht is de eerste uit een serie van zes artikelen waarin ik de online toepasbaarheid bespreek van de door Robert Cialdini besproken zes geheimen van overtuigen zoals beschreven in zijn boek "Invloed".
Als je dit interessant vindt, lees dan ook mijn artikel over conversie optimalisatie.
Reduceren van onzekerheid
Sociale bewijskracht is het principe waarin gebruik gemaakt wordt van meningen en daden van anderen. En bij voorkeur zelfs van mensen met wie de sitebezoeker zich eenvoudig kan identificeren. Dit alles met als doel om iemand te overtuigen tot aankoop over te gaan.
Voorbeelden uit mijn leven
Als ik een film wil gaan kijken, surf ik naar IMDB.com om te ontdekken wat goede films zijn. Voor mooie vakantiebestemmingen en goede hotels neem ik een kijkje op Zoover.nl. Reviews zijn uitermate nuttig als ik weer eens een nieuwe gadget wil aanschaffen.
Kuddedieren
Dit principe van sociale bewijskracht werkt niet alleen bij mij, maar bij nagenoeg iedereen. Leeftijd of geslacht speelt hier eigenlijk geen rol. In veel gevallen neemt ongeveer vijf procent van de mensheid autonome beslissingen, de rest gaat af op de mening van anderen. Dit geldt vooral als het gaat om zaken waar onzekerheid een grote rol speelt.
Sociale bewijskracht offline
In de offline wereld wordt veelvuldig gebruik gemaakt van sociale bewijskracht. Eigenaren van discotheken laten met opzet een rij voor de deur ontstaan om mensen het idee te geven dat het "the-place-to-be" is. Veel kinderen kunnen hun angst voor honden overwinnen door veelvuldig geconfronteerd te worden met beelden van leeftijdsgenoten die met honden spelen. En als ik in mijn eentje in de Herestraat in Groningen naar boven ga kijken, zal bijna niemand mijn voorbeeld volgen. Als echter een groep van tien mensen naar boven staart, kan je er donder op zeggen dat circa 85 procent van het winkelende publiek ook naar boven kijkt. En de hoogst irritante lachbandjes onder comedy-series blijken uitermate effectief te zijn.
Wat ook blijkt te werken is een tekst als: "Als onze verkoopmedewerkers in gesprek zijn, bel dan s.v.p. later terug". Dit in tegenstelling tot de tekst: "Onze verkoopmedewerkers zitten voor u klaar". Bij de eerstgenoemde tekst krijgt de lezer namelijk het idee dat het product erg populair is.
Bekende Nederlanders
Ook de mening van bekende Nederlanders is effectief als sociale bewijskracht. Zo wist Monique van de Ven menigeen ooit te overtuigen dat mensen bij FBTO echt aan het juiste adres zijn. En Pepsi Cola zet vele bekende artiesten ingezet ter promotie van hun merk. De voorbeelden van sociale bewijskracht in de reclame zijn natuurlijk onuitputtelijk.
Sociaal advies en sociale druk
We kunnen onderscheid maken tussen sociaal advies (dat is echt een goeie film) of sociale druk (al 100.000 bezoekers in een week).
Online voorbeelden sociale bewijskracht
Zoals gezegd wordt het principe van sociale bewijskracht veelvuldig op websites toegepast. Voorbeelden hiervan zijn teksten als:
- ruim 400.000 verkochte exemplaren
- aanbevolen door de Consumentenbond
- nr.1 in de New York Times bestsellerlijst
- wij werken voor Coca Cola, Unilever en Apple
- beste webwinkel 2011
- gemiddelde waardering: 8,9
- al 40.000 tevreden gebruikers
Ook testimonials van bekende en onbekende mensen worden online veelvuldig als sociale bewijskracht aangewend. Zo wordt een quote van Ben Woldring gebruikt als aanbeveling van het boek "Verleiden op internet".
Dit artikel over sociale bewijskracht is de eerste uit een serie van zes artikelen waarin ik de online toepasbaarheid bespreek van de door Robert Cialdini besproken zes geheimen van overtuigen zoals beschreven in zijn boek "Invloed".
Als je dit interessant vindt, lees dan ook mijn artikel over conversie optimalisatie.
Labels:
conversie optimalisatie
Zoekmachineoptimalisatie van Zalando
Zoals we met hun zeer intensieve remarketing campagnes kunnen zien, zet Zalando zwaar in op online marketing. Uiteraard is zoekmachineoptimalisatie hierbij ook van groot belang. Dit levert zeer relevant, "gratis" bezoek op. Het viel mij op dat Zalando de laatste maanden een enorme opmars aan het maken in Google. Dit is overigens een fenomeen dat we voor steeds meer grote merken zien.
Op de term Adidas bijvoorbeeld scoort Zalando goed. De Zalando webshop komt direct na de site van Adidas in beeld.
Zaken als een lage bounce rate(*), social media activiteiten en een grote hoeveelheid inkomende links zullen hierbij onder andere een grote rol spelen, maar wat doet Zalando op de site zelf?
Merkenpagina's
Zalando heeft voor een groot aantal kledingmerken een eigen merkpagina gemaakt. Deze merken staan onderaan de pagina.
Paginatitel
De HTML-titel van de pagina is als volgt:
adidas Online shop | adidas gratis verzending | ZALANDO
We zien dat Adidas er twee keer in voorkomt en dat online shop belangrijk gemaakt is door Zalando.
URL
Zalando werkt met zeer schone url's voor de merkenpagina's. Voorbeelden hiervan zijn:
http://www.zalando.nl/adidas/
http://www.zalando.nl/adidas-shop/
http://www.zalando.nl/adidas-jassen/
H1 tag
De H1 tag die Zalando gebruikt, is als volgt:
Catalogus van adidas
bij Zalando:
(3708 Artikelen gevonden)
Dit lijkt mij niet de ideale keus. Wat hiervan de reden is, snap ik niet.
Zoekwoorden
Alle op de pagina getoonde Adidas producten hebben de term Adidas in de naam. Daarnaast staat op iedere pagina een tekst met Adidas. Dit resulteert er in dat de term Adidas op http://www.zalando.nl/adidas/ 152 keer genoemd wordt.
Ook op http://www.zalando.nl/adidas-shop/ zien we dat de term Adidas voldoende genoemd wordt.
Zoekwoord vetgedrukt
Zalando maakt de zoekterm Adidas af en toe vetgedrukt.
Combinaties van zoektermen
Zalando zet ook in op de combinaties van zoektermen.
Intern linken
Daarnaast maakt Zalando gebruik linken naar specifieke productcategorie-pagina's.
Ook in de naam van afbeeldingen, logo en de alt-tekst komt de term Adidas terug.
Conclusie
Zalando heeft enorm veel tijd gestoken in zoekmachineoptimalisatie. De site bevat een grote hoeveelheid unieke content. Al met al heeft dit er mede toe geleidt dat Zalando ontzettend veel organisch verkeer binnenhaalt.
(*) Google ontdekt dat het "advies" om bij Zalando te gaan kijken, relevant is. Men komt namelijk nauwelijks terug in Google om een ander zoekresultaat te bekijken.
Op de term Adidas bijvoorbeeld scoort Zalando goed. De Zalando webshop komt direct na de site van Adidas in beeld.
Zaken als een lage bounce rate(*), social media activiteiten en een grote hoeveelheid inkomende links zullen hierbij onder andere een grote rol spelen, maar wat doet Zalando op de site zelf?
Merkenpagina's
Zalando heeft voor een groot aantal kledingmerken een eigen merkpagina gemaakt. Deze merken staan onderaan de pagina.
Paginatitel
De HTML-titel van de pagina is als volgt:
adidas Online shop | adidas gratis verzending | ZALANDO
We zien dat Adidas er twee keer in voorkomt en dat online shop belangrijk gemaakt is door Zalando.
URL
Zalando werkt met zeer schone url's voor de merkenpagina's. Voorbeelden hiervan zijn:
http://www.zalando.nl/adidas/
http://www.zalando.nl/adidas-shop/
http://www.zalando.nl/adidas-jassen/
H1 tag
De H1 tag die Zalando gebruikt, is als volgt:
Catalogus van adidas
bij Zalando:
(3708 Artikelen gevonden)
Dit lijkt mij niet de ideale keus. Wat hiervan de reden is, snap ik niet.
Zoekwoorden
Alle op de pagina getoonde Adidas producten hebben de term Adidas in de naam. Daarnaast staat op iedere pagina een tekst met Adidas. Dit resulteert er in dat de term Adidas op http://www.zalando.nl/adidas/ 152 keer genoemd wordt.
Ook op http://www.zalando.nl/adidas-shop/ zien we dat de term Adidas voldoende genoemd wordt.
Zoekwoord vetgedrukt
Zalando maakt de zoekterm Adidas af en toe vetgedrukt.
Combinaties van zoektermen
Zalando zet ook in op de combinaties van zoektermen.
Intern linken
Daarnaast maakt Zalando gebruik linken naar specifieke productcategorie-pagina's.
Ook in de naam van afbeeldingen, logo en de alt-tekst komt de term Adidas terug.
Conclusie
Zalando heeft enorm veel tijd gestoken in zoekmachineoptimalisatie. De site bevat een grote hoeveelheid unieke content. Al met al heeft dit er mede toe geleidt dat Zalando ontzettend veel organisch verkeer binnenhaalt.
(*) Google ontdekt dat het "advies" om bij Zalando te gaan kijken, relevant is. Men komt namelijk nauwelijks terug in Google om een ander zoekresultaat te bekijken.
maandag 3 september 2012
Facebook Merken Top 10
Facebook is het grootste merk op Facebook. Het bedrijf heeft bijna 72 miljoen fans. YouTube is nummer twee met 62,5 miljoen fans. Nummer drie Coca Cola staat op het punt de 50 miljoen-grens te passeren.
De top 10 van grootste Facebook merken gebaseerd op het aantal fans ziet er als volgt uit:
1. Facebook: 71,854,435
2. YouTube: 62,439,728
3. Coca-Cola (Coke): 49,948,959
4. Disney: 38,163,085
5. MTV: 36,719,497
6. Converse All Star: 32,955,487
7. Starbucks Coffee: 31,602,279
8. Red Bull: 29,611,444
9. Oreo: 27,797,655
10. PlayStation: 24,323,087
Klik op de link om meer te weten over Facebook voor Bedrijven.
De top 10 van grootste Facebook merken gebaseerd op het aantal fans ziet er als volgt uit:
1. Facebook: 71,854,435
2. YouTube: 62,439,728
3. Coca-Cola (Coke): 49,948,959
4. Disney: 38,163,085
5. MTV: 36,719,497
6. Converse All Star: 32,955,487
7. Starbucks Coffee: 31,602,279
8. Red Bull: 29,611,444
9. Oreo: 27,797,655
10. PlayStation: 24,323,087
Klik op de link om meer te weten over Facebook voor Bedrijven.
Social media cursus populair
Binnen Nederlandse bedrijven zijn veel vragen over social media. Vooral de behoefte aan een social media cursus is groot. Dit blijkt uit het zoekgedrag in Google. De populairste zoektermen op dit gebied zijn (tussen haakjes het aantal zoekopdrachten per maand):
1. social media cursus - 2.900
2. social media training - 2.400
3. social media opleiding - 1.900
4. facebook training - 590
5. linkedin training - 590
6. facebook opleiding - 480
7. facebook cursus - 480
8. twitter cursus - 480
9. linkedin cursus - 480
10. twitter training - 390
Over social media is klaarblijkelijk nog veel onduidelijk. Opvallend is dat de vraag naar cursussen over zoekmachineoptimalisatie, Google Adwords en conversieoptimalisatie beduidend lager is dan die naar social media cursussen. Dit terwijl met de juiste inzet van zoekmachine marketing en conversieoptimalisatie voor 95% van de bedrijven echt veel sneller winst te behalen valt dan met de inzet van sociale media.
Hiermee wil ik overigens zeker niet zeggen dat u geen social media cursus zou moeten volgen, maar het zou verstandig zijn om ook eens serieus aandacht te besteden aan de basis van uw online aanwezigheid.
Voor meer cursussen kun je terecht op Opleiding en Studies.
1. social media cursus - 2.900
2. social media training - 2.400
3. social media opleiding - 1.900
4. facebook training - 590
5. linkedin training - 590
6. facebook opleiding - 480
7. facebook cursus - 480
8. twitter cursus - 480
9. linkedin cursus - 480
10. twitter training - 390
Over social media is klaarblijkelijk nog veel onduidelijk. Opvallend is dat de vraag naar cursussen over zoekmachineoptimalisatie, Google Adwords en conversieoptimalisatie beduidend lager is dan die naar social media cursussen. Dit terwijl met de juiste inzet van zoekmachine marketing en conversieoptimalisatie voor 95% van de bedrijven echt veel sneller winst te behalen valt dan met de inzet van sociale media.
Hiermee wil ik overigens zeker niet zeggen dat u geen social media cursus zou moeten volgen, maar het zou verstandig zijn om ook eens serieus aandacht te besteden aan de basis van uw online aanwezigheid.
Voor meer cursussen kun je terecht op Opleiding en Studies.
zondag 2 september 2012
Not set in Analytics
Gebruikers van Google Analytics zullen zien dat de term "not set" genoemd wordt in het zoekwoorden-rapport. Veel mensen vragen zich af wat dit betekent. De term "not set" in Analytics betekent dat deze mensen niet via een zoekmachine op de site zijn gekomen. Dit zijn mensen die bijvoorbeeld via een link zijn binnengekomen of door het intypen van het websiteadres.
Als er "not provided" in de rapporten staat dan zijn dit mensen die ingelogd zijn in hun Google account. Uit privacy optiek geeft Google de zoektermen waarop zij gezocht hebben niet vrij.
Als er "not provided" in de rapporten staat dan zijn dit mensen die ingelogd zijn in hun Google account. Uit privacy optiek geeft Google de zoektermen waarop zij gezocht hebben niet vrij.
Diederik Samsom steeds populairder
Er wordt in Google steeds meer gezocht op Diederik Samsom. Bekijk in onderstaande grafiek de populariteit van de verschillende premierkandidaten.
Abonneren op:
Posts (Atom)